Öncelikle şunu unutmamak gerekir: Yapay zekaların çalışma mantığını kavramak oldukça önemlidir. Yapay zekalar, insanların yaptığı çalışmalardan beslenir; yani eğitimleri, insanların önceden yaptığı çalışmaların sonuçlarına dayanır.
Ben yaklaşık 4-5 aydır en çok kullanılan yapay zeka modellerini test ediyorum. Özellikle sohbet ve yazılım odaklı çalışıyorum. Her birinin kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Örneğin, sohbet konusunda ChatGPT, diğerlerinden bir adım önde. Sohbeti sürdürebilme yeteneği, arada esprileri anlaması ve şaka yapabilmesi gibi özellikleri dikkat çekiyor. Ancak, hepsinin ortak bir dezavantajı var: Yeni bir sohbet ekranı açıldığında, önceki konuşmaları hatırlamıyorlar. Yani, her seferinde aynı konuyu baştan anlatmak gerekiyor. Nadiren de olsa, özellikle vurguladığınız bazı bilgileri aklında tutabiliyorlar. Örneğin: “Benim adım Muhammed Aktaş, Gazi Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şu anda Android üzerine Kotlin programlama diliyle uygulamalar geliştiriyorum.” gibi bilgileri hatırlayabilirler.
Şunu özellikle belirtmeliyim: DeepSeek, nedense 2-3 kere soru sorduğumda durmadan sunucu yoğunluğu nedeniyle hata veriyordu. Sık sık bu durumla karşılaşıyordum. Son dönemlerde kendisini bayağı toparladığını ve bu durumu aza indirgediğini gördüm, bu da beni mutlu etti ve test etmeye başladım. Diğerleriyle rekabet edebiliyordum. Gerçi, 2 aydır kullanıyorum ve bundan sonra daha fazla kullanmak istiyorum.
Aralarında yarışmalar düzenledim ve test etmeye başladığımda hepsinin de kendine göre çözümleri olduğunu gördüm.
- Gemini, bazen hayat kurtarıcı olabiliyor. Kısa ve öz cevaplar vererek koddaki hataları hızlıca bulabiliyor.
- ChatGPT, daha detaylı analiz yaparak eksik noktaları hatırlatıp kodun düzeltilmesini sağlıyor.
- Copilot, bazen diğer modellerin bulamadığı sorunları daha basit ve doğrudan çözüyor.
- DeepSeek, son dönemde bazı hatalar verdiği için onu bu karşılaştırmalara fazla dahil edemedim.
Hiç unutmam, 2008 yılında üniversiteye ilk başladığımda yapay zeka dersinde şunu okumuştum ve unutamıyorum: “Bir kaynak doğru olabilir ama yeterli gelmeyebilir.” Şimdi ne demek istediğini daha iyi anlıyorum. O yüzden kendime bunu felsefe edindim ve değer verdiğim 4-5 kişiye danışıp farklı bakış açılarından neler düşündüklerini soruyorum. Bir şey araştıracağım zaman hep böyle yaparım. Kendini geliştirmek istiyorsan, farklı perspektiflerden bakan insanları baz alarak kendi yorumunu katıp kendine yeni bir bakış açısı kazandırabilirsin. Size de bunu yapmayı öneririm.
Yapay zeka taklit üzerinden bir çalışma. Halbuki cesaret taklit edilmeyen tek şeydir. Bakalım yapay zeka ile cesaret nasıl bir ilişki kurarlar