Siz de “Hangi işletim sistemini kullanmalıyım?” diye düşünüyorsanız, burayı dikkatle okumalısınız. Piyasada en çok kullanılan işletim sistemleri Windows, Linux ve macOS’tur. Ancak benim deneyimlerim yalnızca Windows ve Linux ile sınırlı olduğu için bu iki işletim sisteminden bahsedeceğim.
İlk olarak, ana işletim sistemim olarak kullandığım ve hatta iyi ki de Windows’tan terfi ettiğim Linux dağıtımlarından, özellikle Pardus hakkında konuşmak istiyorum. Pardus’a büyük haksızlık yapıldığını söyleyebilirim. Neden mi? Ben o kadar YouTube’dan Linux hakkında videolar izledim, sadece Arch Linux, Ubuntu, ZorinOS ve Mint gibi popüler dağıtımlar öneriliyordu. Burada özellikle Türk YouTuber’lardan bahsediyorum. Nedense Pardus’tan hiç bahsedilmiyordu.
Daha önce Ubuntu ve Ubuntu tabanlı ZorinOS kullandım. O dönemlerde sadece PHP ile Laravel framework’ünü kullanıyordum. Laravel kullananlar bilir; migration işlemi yaparken yerelde hiçbir problem olmazken, projeyi hosting’e yüklediğimde migrate hatası alıyordum. Manuel oluşturduğum tablolarda böyle bir sorun yaşanmıyordu, ancak migrate ettiğimde hata veriyordu. Bunun yanı sıra, temalarda Firefox hariç hiçbir tarayıcı CSS’leri düzgün şekilde göstermiyordu. PHP için birçok ayar yapmak zorunda kaldım ve bu süreç bana oldukça zahmetli gelmişti. Pardus’un Debian tabanlı olması ise bu sorunları tamamen giderdi.
Uzun zamandır Pardus’u denemeyi düşünüyordum, ancak daha fazla sorun çıkarabileceğinden endişeleniyordum. Fakat içimden bir ses sürekli ona bir şans vermemi söylüyordu ve iyi ki de o şansı vermişim! Şu anda Pardus 23.3 sürümünü kullanıyorum. Windows’a kıyasla daha performanslı olduğunu söyleyebilirim. Açılışı, kapanışı, Laravel’in kurulumu, Laravel’de migration komutu ve make komutları inanılmaz hızlı; bunu gözle fark edebiliyorsunuz. Daha önce kullandığım diğer iki Linux dağıtımına göre çok daha az ayar gerektiriyor ve daha sade bir yapıya sahip. Pardus’un, gündelik işlerinizi zorlanmadan yapmanıza olanak tanıyacağını düşünüyorum.
Eksilerine gelecek olursak, nadiren de olsa oyun açılışlarında problem yaşanabiliyor. Örneğin, bir oyunu beş kez açmaya çalıştığımda bir ya da iki kez donma sorunu yaşayabiliyorum. Ancak görevi sonlandırıp yeniden açınca düzeliyor. Steam’den indirdiğim çoğu oyun destekleniyor. ProtonDB üzerinden hangi oyunların sorunlu olduğuna bakabilirsiniz. Eğer oyun oynamak sizin için öncelikli bir konumdaysa veya iş + oyun dengesini sağlamak istiyorsanız, Windows’tan şaşmamanızı tavsiye ederim. Çünkü Epic Games, Steam ve Game Pass’i aynı anda sorunsuz bir şekilde kullanmak istiyorsanız, Windows’tan başka bir işletim sistemi öneremem.
Benim iki bilgisayarım var: Biri dizüstü, diğeri masaüstü. Ana bilgisayarım dizüstü ve tamamen Pardus yüklü. Tüm işlemlerimi burada yapıyorum. Özellikle Laravel ve Android geliştirme süreçlerini bu bilgisayarımda yürütüyorum. İkinci bilgisayarım ise Windows yüklü bir masaüstü bilgisayar. Bunu, lisanslı Internet Download Manager ve Pardus’ta desteklenmeyen bazı oyunları (örneğin Knight Online) oynamak için kullanıyorum. Ayrıca, alternatifi olmayan programlar ve oyunlar için de Windows en iyi çözüm olarak karşımıza çıkıyor.
macOS hiç kullanmadım, bu yüzden hakkında yorum yapamıyorum. Makalenin altına yorumlarınız varsa ya da önerilerinizi dinleriz. Yazmaktan çekinmeyiniz.