Yazilima Baslangic

Yazılıma Nereden Başlamalıyım?

Kendinize bu soruyu sordunuz ama hâlâ karar veremediniz mi? Bu yazı, yazılımla ilgili kafanızdaki soru işaretlerini gidermenize yardımcı olacak. Öncelikle kendinize şu soruyu sormalısınız: “Ben hangi alanda hizmet vermeliyim ve ne yapmak istiyorum?”

Yazılım Alanları Nelerdir?

Ben de kendime şu soruları sordum: Hangi tür yazılım alanları var? Telefon uygulamaları mı, web geliştirme mi, masaüstü yazılımları mı? Bu alanları daha da çoğaltabilirsiniz. Benim aklıma gelenler bunlar.

COVID-19 salgını döneminde, web geliştirme ve online iş yapmanın daha mantıklı olacağını düşündüm. Bu süreçte PHP ve ASP.NET karşıma çıktı. İkisi de başta yabancı gelse de, ilk olarak ASP.NET ile başladım. Ancak, yaptığım projelerden memnun kalmadım ve ASP.NET bana çok karışık geldi. Sonrasında PHP’yi denemeye karar verdim. PHP, daha anlaşılır ve kolay geldi. Hızlıca projeler oluşturup yayına bile alabiliyordum. Bu yüzden PHP ile yoluma devam etmeye karar verdim ve çeşitli projeler geliştirmeye başladım.

Bir süre sonra, CodeIgniter 3 adlı bir framework ile tanıştım. Meğer daha önce yazdığım PHP kodları “düz PHP” olarak geçiyormuş. Framework kullanmanın, yazılım geliştirmeyi daha verimli ve güvenli hale getirdiğini fark ettim. Hazır araçlar sayesinde daha sağlam backend projeleri geliştirebiliyordum.

Ancak, iş ilanlarına başvurmak istediğimde büyük bir sürprizle karşılaştım: Türkiye’deki kurumsal firmaların %95’i C# ve ASP.NET kullanıyordu. Geri kalan %5 ise Node.js, Java, Python ve PHP Laravel ağırlıklıydı.

Kurumsal Çalışmak mı? Freelance mi?

Kurumsal bir firmada çalışmak istiyorsanız, size C# ve ASP.NET öğrenmenizi şiddetle öneririm. Çünkü bu teknolojiler Türkiye’deki büyük şirketlerde en çok kullanılan teknolojilerdir. Eğer temeliniz sağlam değilse, iş görüşmelerinde zorlanabilirsiniz.

Ancak, freelance çalışmak istiyorsanız, PHP sizin için daha hızlı öğrenilebilen ve daha kısa sürede projeler çıkarabileceğiniz bir seçenek olabilir. PHP kullanan büyük firmalar da var, ancak Türkiye koşullarında kurumsal firmalar daha çok C# ve ASP.NET tercih ediyor.

Web Geliştirme mi? Mobil Geliştirme mi?

Web geliştirme daha zahmetli olabilir. Ancak ben en sonunda aradığımı mobil geliştirmede buldum. Android geliştirme bana daha uygun geldi ve Kotlin ile ilerlemeye karar verdim. Şu anda bir Android uygulaması geliştirdim ve yakında Google Play Store’da yayınlayacağım.

Eğer siz de hangi alanda ilerleyeceğinize karar veremediyseniz, önce kendinizi tanıyın ve ne yapmak istediğinizi belirleyin. Sonrasında en uygun teknolojiyi seçerek yolunuza devam edebilirsiniz! 🚀

Yorum yapın